Varhaiskasvatussuunnitelmassa kasvatuskumppanuus nähdään tärkeänä laatukriteerinä varhaiskasvatuksessa. Pienten lasten kokonaisvaltaisen hyvinvoinnin ja kehityksen tukeminen edellyttää tiivistä yhteistyötä lapsen hoitopaikan ja kodin kanssa. Kasvatuskumppanuudessa keskeistä onkin tavoittaa lapsesta ikään kuin jaettu ymmärrys, sillä esimerkiksi lapsen käyttäytyminen voi näyttäytyä kodin arjessa hyvin eri tavalla kuin päiväkodissa. Toimiva kasvatuskumppanuus mahdollistaa lapsen lämpimän tukemisen myös mahdollisten haasteiden tai kriisitilanteiden aikana.
Aina yhteistyö ei suju ongelmitta. Vanhempien ja varhaiskasvattajien näkemykset lapsen parhaasta saattavat erota toisistaan suuresti. Yhteistyö vanhempien kanssa saattaa johtaa molemminpuoliseen ärtymykseen ja jopa konflikteihin. Näin yhteistyö muodostuu pikemminkin taakaksi aidon kasvatuskumppanuuden sijaan.
Koulutuksessa kasvatuskumppanuuden haasteita lähestytään teorian ja arjen monipuolisena vuoropuheluna. Paneudumme esimerkiksi siihen, miten konfliktitilanteita voidaan pyrkiä välttämään suuntaamalla huomiota palautteen antamiseen, vanhempien näkemyksen arvostamiseen ja vuorovaikutustilanteiden dynamiikkaan. Erityisesti koulutuksessa tarkastellaan kasvatuskumppanuutta osana runsaasti tukea tarvitsevan lapsen varhaiskasvatusta.
Koulutuksessa saat vastauksen ja toimintaideoita moniin mieltäsi askarruttaviin kysymyksiin, kuten:
Koulutuksen kesto on tilaajan toiveista riippuen 2–4 tuntia.